En dag på Øjenklinikken

Tirsdag skulle Celina til en masse undersøgelser på Øjenklinikken på Glostrup Hospital.

image

Årsagen til dette er, at hun trods briller (i korrekt styrke) ikke ser mere end 70-75% og det skal vi gerne have fundet ud af hvorfor!

Hun har tilbage i august fået lavet en fotografering af synsnerven og nervefiberlaget – og disse var helt normale.

Nu skulle nethindens elektrofysiologiske egenskaber (ERG og multifokal VEP) undersøges, og synsfeltet skulle testes.

En Mulitfokal VEP er en undersøgelse som viser hvordan hjernen reagerer på de synsindtryk den modtager via synsnerven. Synscentret sidder bag i hjernen, det vil sige i nakken og baghovedet.

Der bliver sat 3 elektroder fast på hovedet -en i panden, en på øret og en i baghovedet. Elektroderne har en føler indbygget, som kan registrere de meget svage elektriske impulser cellerne udsender.

image

Selve undersøgelsen går ud på at kigge på et mønster med skaktern, der skifter farve mellem sort og hvid, og varer et par minutter.

Multifokal VEP undersøgelse

Efter denne test tilføjedes også lige en mere simpel test hvor en lampe udsender lys ved forskellig hastighed. Først testes begge øjne og derefter hver øje for sig.

image

Så var det tid til at lave ERG´en.

Først skulle højre øjes pupil udvides og Celina blev dryppet og fik så en klap for så intet lys kunne trænge ind. Det tager ca. 1/2 time så vi fordrev ventetiden med en kop kakao i cafeteriet!

Ventetiden udnyttes med kaffe og kakao

Ventetiden udnyttes med kaffe og kakao

Nu blev det spændende og ret så space-agtigt!

Celina skulle have placeret en lille måler i øjet som kan registrere de svage elektriske impulser fra synscellerne. Den er tynd som et hår men kan jo godt genere, så hun fik også lidt bedøvelse i øjet.

Rummet skulle være helt mørkt, og det betød at sygeplejersken skulle have alting klart inden Celina fik klappen af og når den blev taget af var det eneste lys en pandelampe med rødt lys, som sygeplejersken havde på.

Jeg kunne derfor af gode grunde ikke tage et billede af det, men da testen både skulle udføres i mørke og i lys kunne jeg knipse løs bagefter.

Man kan lige ane trådeni øjet der går mellem de 2 plaste

Man kan lige ane trådeni øjet der går mellem de 2 plaste

En kuppel blev sænket ned over hendes ansig og herfra kom der nogle lysglimt med forskellig farve og lysstyrke.

Selve optagelsen varede ca. 20 minutter.

image

image

Sluttelig skulle synsfeltet testes – og da det var begge øjne, måtte venstre lige dryppes også – plus vi måtte vente 1/2 time på at øjet var klar. Det ser lidt vildt ud når de er så store!

Venstre øje er ved at være der, mht. pupillens udvidelse :)

Venstre øje er ved at være der, mht. pupillens udvidelse 🙂

Igen skal der kigges ind i et apparat hvor der er mørkt i rummet. Man skal se ligefrem på et rødt fiksationslys i maskinen og der sker så det at en anden lille lysplet tændes forskellige steder i kuplen med forskellige interval og styrke. Så snart man ser denne lysplet, skal man trykke på en kontakt, som man holder i hånden.

Det tager ca. 10 minutter for hvert øje.

image

 

image

Endelig var vi færdige med undersøgelserne – det var langt og anstrengende for Celina´s øje at koncentrere dem i så lang tid.

Nu skulle vi så bare vente på at lægen fik set på testene, så vi kunne få et resultat!

Desværre var resultatet nedslående på den måde forstået, at Celina reagerede helt normalt på alle tetst, undtagen mørketesten, som viste at Celina ser dårligere end normaltseende i mørke. (Og det er der jo ved Gud mange som gør, så det var et lille problem!) På den anden sid evar det jo mega-dejligt at der intet var i vejen, men ØV at vi ikke kan få en afklaring på hvad der SÅ er galt!

Lægen vidste ikke helt hvad hun skulle gribe i og gøre – så nu skal vi sendes til en børnelæge på Hvidovre og Celina skal have en MR-scanning for at udelukke at der er noget i hjernen der ikke er som det skal være. Det regnede hun ikke med at der ville være, for intet andet tyder på det, men det skal udelukkes jo!

Det kunne dog tyde på at en yderligere korrigering af hendes brillestyrke kunne hjælpe en smule, så på torsdag i næste uge skal vi lige forbi igen for at få opmålt den korrekte styrke – det kan man nemlig ikke når pupillerne er udvidede!

Almindelig undersøgelse af øje hos lægen

Almindelig undersøgelse af øje hos lægen

Så efter en lang dag på hospitalet kunne vi drage endelig drage hjem – trætte i øjne og hoveder begge 2! ❤ ❤

 

 

 

 

 

Om Dorthe

Årgang 1972, mor til 3 skønne børn og gift med Ole.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , . Bogmærk permalinket.

5 svar til En dag på Øjenklinikken

 1. Malene siger:

  Puha, sikke en ordentlig omgang 😛 Har du egentlig fået Andrea undersøgt hos et sted som Dine Øjne? Eller haft en snak med dem?
  De kan mange ting som øjenlæger ikke kan eller har forstand på, jeg har oplevet at øjenlægen ikke engang gad svare mig da jeg nævnte Øjentræning for ham da ES øjne var tjekket og fundet 200 % i orden, trods det at hun stadig havde synsproblemer.
  Efter et lille års øjentræning er synet nu perfekt 👍🏼

  Like

 2. Charlotte siger:

  hej jeg har fundet frem til din historie ved lidt søgning på nettet. Jeg er i samme båd som du var den gang. Jeg har en dreng, som på trods af at have “de rigtige briller” i forhold til målt styrke, kan han kun se ca 60% af det han burde.
  Vi skal også igennem sådan en undersøgelse som din datter har været igennem (går jeg ud fra hvis procedurerne er de samme). Må jeg spørge om hvor meget tid i brugte på dette, og var der ting du ville ønske du havde vidst inden undersøgelsen?
  Nu er det desværre sådan at min dreng for 3 måneder siden blev skeleopereret, hvilket var en voldsom oplevelse for en 5 årig, da han skulle i fuld narkose og blev opereret på begge øjne. Derfor er jeg lidt bekymret for hvordan han vil tage denne undersøgelse.
  Mon du ligger inde med nogle gode tips, du benyttede dig af med din datter? 🙂

  Med venlig hilsen Charlotte

  Like

  • Dorthe siger:

   Hej Charlotte!
   Tak for din kommentar (har været på arbejde i udlandet så derfor først svar nu! )
   Som jeg husker det, tog undersøgelserne i alt ca.4-5 timer med ventetiden ind imellem.
   Jeg husker ikke at nogen af undersøgelserne var ubehagelige for Celina, mere anstrengende så hun var træt bagefter.
   Jeg tænker du måske kan vise din søn billederne af Celina, så han kan se at hun smiler og sidder ved forskellige maskiner uden at græde eller være bange? Og så måske også love en kop kakao når han får dryppet øjne? 😉
   Jeg var mest bekymret for testen med føleren i øjet, men det var ikke slemt eller ubehagelig – det havde været rart at være overbevist om inden. Og så havde jeg jo sådan håbet på en forklaring som jeg så ikke fik – andet end at hun var normal og det er jo selvfølgelig også rart! 😉
   Så vær forberedt på at det tager tid, men de er søde og rare og gode til at forklare børnene hvad der skal ske. Held og lykke til Jer!
   De bedste hilsner,
   Dorthe

   Like

   • Charlotte Bryggemann Andersen siger:

    Tusind tusind tak for dit svar! Det beroliger rigtig meget at vide at det ikke var en ubehagelig oplevelse for din datter! Ja den med føleren er godt nok også en bekymring for mig men er glad for at høre at det ikke er så ubehageligt som det ser ud 😉
    Mange tak for at jeg må bruge billederne, min dreng er nemlig lidt forbeholden overfor nye mennesker og steder, så hvis han har kunne se hvordan det foregår på forhånd vil han måske have lidt lettere ved at gennemføre testene.
    Når du siger resultatet viste at din datter “er normal”, hvad blev så løsningen for din datters nedsatte syn?
    Må jeg tillade mig at spørge hvordan MR scanningen gik, hvis du ikke har lyst til at dele det, er det også i orden. Jeg er mest nysgerrig på at vide hvordan din datter ser i dag, om de kunne korrigere noget, så hun fik 100% syn i stedet for kun 70-75%?
    Mange hilsner Charlotte

    Like

 3. Pingback: Fantastisk synstræning!!! | morsfrikvarter.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s